There’s hardly a single person who hasn’t heard of simple kitchen tools, such as a peeler or a skimmer. Each tool is designed to make the cooking process easier, and they all have their purpose. However, unusual items can be found in the culinary world, and it’s not that easy to find any information about them.

We at Enlighten couldn’t have even imagined that some of the items in the article even existed. Therefore, we simply have to introduce them to you.

1. “I found this in an old silverware set. It’s a little shorter than a teaspoon, and the bottom edge is not sharp at all.”

jnelparty / Reddit

Answer: This is a citrus peeler for oranges, grapefruits, lemons, limes, etc.

2. “What is this small solid plastic tool I found in our old family cottage’s kitchen drawer?”

colotara / Reddit

Answer: This is a pumpkin carving scoop. The indent in the center is for a kid’s thumb.

3. “I’ve had this kitchen utensil forever, I just don’t know what it does or how to use it.”

Detective-Astatine / Reddit

Answer: This is a corn stripper.

4. “A steel kitchen utensil with a wooden handle”

abaajab / Reddit

Answer: It’s a meat holder.

5. “What’s this kitchen item? It’s about the right size to hold an orange with 5 pointy spikes.”

Runner_one / Reddit

Answer: It’s a holder for fruits and veggies to be sliced on a mandoline food slicer.

6. “I found this tool in the kitchen drawer. Wondering what it’s used for. There’s no writing or logos on it.”

bajor3008 / Reddit

Answer: It’s a bottle/jar opener designed to fit various jar lid sizes.

7. “This weird pair of tweezers — it’s probably a kitchen tool.”

vivamoselmomento / Reddit

Answer: Looks like it’s for squeezing lemon pieces to catch seeds.

8. “I just bought a house and this weird triangle holder thingy is by my kitchen sink. What is it?”

SyllabaryBisque / Reddit

Answer: It’s a dish towel holder.

9. “What is this thing in my kitchen? It has a flat edge and it isn’t sharp.”

bobster7171 / Reddit

Answer: It’s a sharpener for smooth blade shears. The idea is to run it along the blade at an angle to get out any micro nicks.

10. “I found this while cleaning out the flat kitchen. It’s 8 inches long and the middle bit is a spring.”

<-33">captaincardigan / Reddit

Answer: It’s an ice tapper.

11. “What is this odd serrated knife? It’s about 10 inches long, was found in a kitchen, and the serration of each section goes in opposite directions.”

kindnessabound / Reddit

Answer: It’s a frozen food knife!

12. “I bought this today at a flea market in a box with kitchen tools because it looked nice. Can you help me identify its purpose?”

shishdem / Reddit

Answer: It’s a toast rack, used to serve up toast on a table.

13. “What is this tool that came in my assorted kitchen bundle?”

<-43">HipstaBarista / Reddit

Answer: This is a fish scale remover.

14. “I’m told this is a kitchen utensil, but none of us can figure out what it’s actually for. Can you help?”

<-47">dark4181 / Reddit

Answer: This is an aluminum bar that you use like soap to remove the onion smell from your hands.

15. “I found this while cleaning the kitchen. When pressed, a little spike comes out of the hole. What is this?”

<-50">Sikuh22 / Reddit

Answer: It’s an egg piercer. It helps keep the egg from cracking during boiling.

16. “This came in a box of kitchen utensils.”

<-53">BradenButter / Reddit

Answer: It’s a pastry crimping tool. It’s used on the edge of pie crust to create a decorative seam or to cut and put an edge on ravioli.

17. “What is this thing? A kitchen tool of some kind? Or something for yarn maybe?”

<-57">Wolfie-Redbones / Reddit

Answer: This tool is for making a krumkake. The thin round cake, like a pancake, is rolled around the wooden pyramid. The metal part holds it in place while the soft dough cools.

18. “What is this strange kitchen utensil?”

<-60">xichael / Reddit

Answer: It’s a crab cracker.

Have you ever come across items or tools with purposes you couldn’t identify? Tell us in the comments below.